Een vijf wekelijkse introductie training in Shiatsu

Leverreiningskuur

Benodigde ingrediënten:

  • 4 eetlepels bitterzout
  • half kopje olijfolie
  • ¾ kopje vers geperst grapefruitsap
  • mengbeker of pot die gesloten kan worden en geschud

Algemene richtlijnen:

  • Deze kuur duurt een dag, kies een rustige dag om deze kuur te doen zodat je de rest van de dag kunt rusten.
  • Neem geen medicijnen (tenzij noodzakelijk, dan s.v.p. overleg), vitamines of kruiden op deze dag.
  • Doe deze leverreinigingskuur niet als je ziek bent.
  • Eet een vetvrij ontbijt en lunch zoals gekookte granen met fruit, fruitsap, brood en honing (geen boter of melk), groenten met wat zeezout.
  • Probeer het onderstaande schema exact op de juiste tijdstippen te doen, de timing is belangrijk voor het succes, de maximaal toegestane speling bedraagt 10 minuten.

De kuur zelf:

Meng 4 eetlepels bitterzout in drie kopjes water en doe dit in een mengbeker en plaats het in de koelkast om het ijskoud te laten worden (dit is alleen om de smaak te verbeteren). De totale hoeveelheid wordt later over vier kopjes verdeeld.

14.00 uur
Eet en drink niet meer na 14.00 uur, doe je dit toch dan is er kans dat je je ziek kunt voelen.

18.00 uur
Drink ¾ kopje (hetgeen ¼ van de totale hoeveelheid water met bitterzout is). Je mag ⅛ theelepeltje vitamine C toevoegen om de vieze smaak te maskeren. Nadat je dit kopje gedronken hebt, mag je een paar slokjes water nemen of spoel een paar keer goed je mond met water. Haal de olijfolie en de grapefruit uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur komen.

20.00 uur
Herhaal de inname van het water met bitterzout, zoals omschreven bij 18.00 uur. Ook al heb je niet gegeten sinds 14.00 uur, toch zul je je niet hongerig voelen.

21.45 uur
Doe het halve kopje olijfolie in de mengbeker, pers de grapefruit handmatig, verwijder de pulp met een vork. Je moet minimaal ½ kopje en maximaal ¾ kopje grapefruitsap gebruiken en voeg dit bij de olijfolie. Je kunt dit mengsel desgewenst op smaak brengen met diksap. Sluit de mengbeker en schudt dit totdat het waterig wordt. Probeer naar het toilet te gaan.

22.00 uur
Drink het mengsel van olijfolie en grapefruitsap. Doe dit staande. Het gaat makkelijker als je dit door een lang rietje drinkt. Je mag tussen de slokjes door wat ketchup, kaneel of bruine suiker gebruiken om het sneller weg te krijgen. Probeer het geheel binnen vijf minuten opgedronken te hebben. Ga hierna onmiddellijk in bed liggen, op je rug met je hoofd op een kussen, doe dit minimaal 20 minuten en concentreer je gedachten op de lever en hetgeen zich daar afspeelt. Hierna kun je het beste gaan slapen.

De volgende ochtend v.a. 06.00 uur of later:
Als je wakker wordt neem dan de derde dosis van het bitterzout en water, mocht je misselijk zijn, wacht dan een uurtje. Ga hierna terug naar bed. Neem dit kopje pas na 06.00 uur, ben je eerder wakker, probeer dan weer te gaan slapen.

2 uur later, dus 2 uur na de ochtendinname van het kopje water met bitterzout;
Neem het vierde en laatste kopje bitterzout met water en keer opnieuw terug naar je bed voor nog eens twee uur rust. Dan mag je het bed uit en eten. Begin met fruitsappen, een half uur hierna mag je fruit eten. Een uur na het eten van wat fruit mag je ook brood of graanvlokken, maar hou het licht, geen vet of kaas of vlees op de boterham.

Je zult naar alle waarschijnlijkheid diarree hebben, dit is van korte duur en hoort bij de uitscheiding. Deze leverreinigingskuur is een veilige kuur, je kunt je echter door de eliminatie van afvalstoffen één à twee dagen wat ziek voelen. Als je galsteentjes hebt, zullen deze zichtbaar zijn in de ontlasting, deze komen er pijnloos uit met deze kuur. Als je galblaas is verwijderd kunnen er nog steeds kleine steentjes zich in de galwegen bevinden. Ook kunnen cholesterol-kristallen zichtbaar zijn, deze zijn afkomstig van aanslag uit de galwegen.

Deze kuur kun je herhalen met een minimum van twee weken ertussen.